Welkom en bedankt voor je interesse in het hosten van een weerstation en om deel uit te maken van onze studie!

Over het onderzoek

Het doel van ons onderzoek in Amsterdam is om gezonde binnenklimaten te creëren in opwarmende steden. Warme perioden zoals hittegolven verhogen het risico op het ontwikkelen van hitte-gerelateerde ziekten, zoals hitteberoertes. Warmte kan ook je productiviteit en slaap beïnvloeden. Om een ​​gezond binnenklimaat te creëren, moeten we eerst de impact van hittegolven op de gezondheid van burgers begrijpen. De gezondheid van een persoon tijdens een hittegolf hangt af van vier hoofdfactoren: 1. Atmosferische variabelen, 2. Gedrag, 3. Fysieke conditie, en 4. Specificaties van het huis.

Om de atmosferische variabelen te meten, gaan we bij uiteindelijk 100 huishoudens in Amsterdam weerstations plaatsen. De weerstations meten temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentraties. Om te begrijpen hoe individuen hitte ervaren, zullen we de deelnemers enkele vragen stellen tijdens hittegolven en dagen met hoge temperaturen. Deze vragen hebben betrekking op hun fysieke conditie, hoe ze zich voelen en hun gedrag thuis om het huis koel te houden. Tot slot kan warmte door heel Amsterdam anders zijn. Huizen naast een park zijn over het algemeen koeler dan appartementen op de bovenste verdieping die naar het zuiden kijken. Ook het energielabel van je woning kan een groot verschil maken.

Als we beter begrijpen hoe de vier factoren van invloed zijn op de gezondheid van burgers tijdens hittegolven, kunnen we bijvoorbeeld adviezen geven aan burgers en de gemeente. Deze adviezen kunnen variëren van acties die je thuis kunt ondernemen, zoals wanneer je de ramen het beste kunt openen en sluiten, tot acties die de gemeente kan ondernemen, zoals het groener maken van buurten.

Omdat ons onderzoek 3 jaar of langer duurt, gaan we ook winters onderzoeken. Met de stijgende energieprijzen is het voor huishoudens enorm belangrijk geworden om in de winter zo min mogelijk gas en energie te gebruiken. Met onze meetgegevens hopen we advies te geven over hoe je jouw energierekening kunt verlagen.

Voor meer gedetailleerde informatie over ons onderzoek, kijk hier: Amsterdam Living Lab.

Of bekijk deze video over onze meetcampagne op de Dam in Amsterdam tijdens de zomer.

Geïnteresseerd in het hosten van een weerstation?

Bedankt voor je interesse! Stuur ons dan een email. Wij vragen je vriendelijk om de volgende informatie in de email te vermelden:

  • Naam (van de contactpersoon van je huishouden)
  • Straatnaam, volledig adres heeft de voorkeur
  • Aantal mensen in het huishouden

Wij zullen je verzoek in behandeling nemen en zo spoedig mogelijk meer informatie geven over de vervolgprocedure. Het kan zijn dat we meer informatie vragen over je huishouden, voor en nadat we afspreken om een ​​weerstation bij je thuis te plaatsen.

We kijken uit naar je email en verwelkomen je graag in onze studie!

Stakeholder workshop voor iedereen

Binnenkort organiseren we een stakeholder workshop. Dit is een middag waar je meer inzicht krijgt in ons onderzoek en waar je jouw ideeën met ons kunt delen! Het zal in de middag zijn op een dag ergens tussen 7 en 15 juni. De locatie is het Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions aan de Kattenburgerstraat 5, 1018 JA in Amsterdam.

Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan deze stakeholder workshop, dan ben je van harte welkom. Stuur ons een email.

Gebruikersvoorwaarden

Lees de algemene voorwaarden voordat je akkoord gaat met het hosten van een weerstation bij je thuis. Dit is om ervoor te zorgen dat je op de hoogte bent van de details die een rol spelen bij het hosten van een weerstation.

De voorwaarden moeten nog worden vastgesteld. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Contact

13 + 7 =

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101037193.