Trobem solucions sostenibles per reduir l’impacte de les
precipitacions intenses i les temperatures extremes

Localització

Main location: Barcelona, Espanya

Àrees mediambientals de treball

El Barcelona Living Lab està centrat en l’Acció Climàtica i Esdeveniments Extrems. Tanmateix, tenint en compte que les mesures d’adaptació han de ser sostenibles, té un eix transversal relacionat amb el consum d’energia i el cicle de l’aigua.

 

Sobre el Living Lab Barcelona

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB, situada al nord-est de la Península Ibèrica) està formada per 36 municipis i té una superfície total de 636 km2 i 3.239.337 habitants. Barcelona és una de les ciutats del món amb major densitat de població (en 2018: 160 hab./ha en una superfície de 10135,3 ha). A més, l’activitat turística a la ciutat ha augmentat exponencialment en les ultimes dècades (32.571.533 pernoctacions en el 2018). A l’oest de l’AMB, es situa la muntanya de Collserola (512 m.s.n.m), on neixen totes les rieres que creuen Barcelona. Al sud, fa frontera amb el riu Llobregat (amb una conca de 4.948 km2) i al nord, amb el riu Besós (1038,31 km2). A aquesta complexa orografia se li sumen les característiques del clima Mediterrani. La combinació d’aquests factors afavoreix la generació d’inundacions sobtades, inundacions superficials i inundacions urbanes freqüents. Per altra banda, la zona es caracteritza per tenir estius calorosos, amb temperatures diürnes per sobre dels 35ºC i temperatures nocturnes que superen els 23ºC. A més, l’elevada humitat que hi ha, al trobar-se tan a prop del mar, fa augmentar la sensació de xafogor. Malauradament, els escenaris climàtics apunten cap a un augment tant de les precipitacions intenses com de les temperatures extremes. El principal repte del Barcelona Living Lab és el desenvolupament de mesures d’adaptació que disminueixin l’impacte dels extrems sense incrementar l’impacte climàtic i mediambiental.

Com participar

Poseu-vos en contacte amb l’equip de Living Lab per Email.

Experiments

Els experiments que es duran a terme es dissenyaran mitjançant un procés co-creatiu que considerarà els següents punts:

  1. Involucrar els ciutadans i diferents actors socials en el projecte de transició verda Europea basat en mesures d’adaptació més sostenibles per fer front a les precipitacions intenses / inundacions i temperatures extremes.
  2. Transferir el coneixement des del món acadèmic per apoderar als diferents sectors de la població i que puguin fer front als episodis extrems.
  3. Promoure i generar un ambient d’aprenentatge mutu.
  4. Identificar els problemes principals relacionats amb el cicle del desastre, especialment aquells que tenen a veure amb el comportament social i la comunicació.
    Millorar el sistema d’alerta primerenca.
  5. Identificar les mesures d’adaptació existents i quines són les principals motivacions i barreres per la seva implementació.
  6. Portar a terme processos co-creatius per proposar i prioritzar noves mesures basades en la natura en el territori del Living-Lab.
  7. Desenvolupar noves xarxes de cooperació ciutadana per afrontar les situacions extremes.
  8. Buscar solucions transversals que tinguin en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible a través dels processos co-creatius en els tallers i reunions.

Els experiments es dissenyaran a partir del primer taller comú d’I-CHANGE que es farà amb totes les parts interessades.

 

Context

Entre el 1981 i el 2015 es van produir 109 episodis d’inundacions a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), dels quals 64 van afectar la ciutat de Barcelona. Solen ser conseqüència de pluges intenses i locals que causen danys menors, gràcies a les mesures de gestió existents, però dificulten el desenvolupament de la vida quotidiana i afecten el trànsit i, en conseqüència, la contaminació atmosfèrica. Es preveu que les pluges intenses en aquesta regió augmentin com a conseqüència del canvi climàtic, per tant, cal millorar les mesures d’adaptació. Per altra banda, el 52,8% de la superfície de l’AMB és de tipus urbà, la qual cosa implica un notable efecte d’illa de calor urbana. Les zones periurbanes costaneres registren uns 4 °C menys que al centre de la ciutat. Per un dia mitjà d’estiu, el risc relatiu de mortalitat associat a les altes temperatures és del 40% a la major part de la ciutat; per a una situació d’onada de calor, el risc relatiu és superior al 100% a la major part de la ciutat. Els escenaris futurs apunten a un augment del risc relatiu que pot superar el 180%. En aquest cas la mesura d’adaptació més habitual és la instal·lació d’aire condicionat, que incrementa dràsticament el consum energètic.

Socis

Els nostres socis principals són la Universitat de Barcelona i la Fundació Bosch i Gimpera. La iniciativa compta amb el suport d’I-CHANGE, la companyia BCASA S.A. i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS).

Contacte

Email

GAMA team

Floodup and related activities

Barcelona Living Labs

(English only)

Contact

15 + 4 =

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101037193.