Samen gezonde binnenklimaten creëren in opwarmende steden

Locatie

Hoofdlocatie: Amsterdam, Netherland

Kernthema’s

Klimaatactie, Extreme trends, Energiegebruik

Samenvatting

Warme periodes, waaronder hittegolven, verhogen het risico op het optreden van hitte-gerelateerde klachten, zoals een hitteberoerte. Door trends as klimaatverandering en verstedelijking neemt het aantal mensen toe dat wordt blootgesteld aan extreme hitte. Naast ouderen en jonge kinderen, zijn er ook andere groepen die meer hierdoor worden geraakt.
Tijdens deze warme periodes zoeken mensen vaak verkoeling op in hun eigen huis. Om die reden is het belangrijk om te onderzoeken op welke manier verstedelijking en klimaatverandering effect hebben op het binnenklimaat tijdens de zomerperiode. Verschillende parameters, zoals het thermisch comfort en CO2-niveau hebben invloed op de gezondheid van burgers.
Om meer inzicht te krijgen in de huidige situatie, is het I-CHANGE team van de Meteorologie en Luchtkwaliteit groep, Wageningen Universiteit samen met Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) een Living Lab aan het opzetten samen met de lokale gemeenschap.
We zullen de verschillen in binnentemperaturen tussen verschillende huishoudens verklaren door een aantal factoren, zoals het ontwerp van de wijk, architectuur en gedrag van bewoners. Daarnaast werken we actief samen met al bestaande initiatieven en zullen we burgers betrekken in het vinden van klimaatgerichte interventies om gezonde steden te ontwikkelen. Dit netwerk van meetstations zal worden toegevoegd aan ons bestaande netwerk van 24 buiten geplaatste weerstations die verspreid over Amsterdam staan. Je kunt daar hier meer informatie vinden. Het AAMS is een netwerk van 24 weerstations die temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid meten. Bovendien heeft het ook een scintillometer en een eddy covariance flux toren die de veranderingen van hitte, luchtvochtigheid, CO2 en methaan meet. Gedurende enkele meetcampagnes werden weerballonen opgelaten, een sodar geïnstalleerd en metingen van menselijk thermisch comfort gemaakt tijdens fietstochten met een speciale bakfiets periode.

Bekijk deze video over een van onze meetcampagnes op de Dam in Amsterdam.

Uitvoeren van metingen

Met dit Living Lab zal het onderzoeksteam verschillende indoor parameters gaan monitoren, waaronder temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentraties. Deelnemers worden onderdeel van een netwerk van 100 ‘burgerwetenschappers’ die meedoen aan het project. Met de temperatuurmetingen en andere verzamelde data kan het team verbanden onderzoeken tussen binnen- en buitentemperatuur en kunnen ze verder bouwen op eerder gedaan onderzoek.
Deelnemers zullen een Netatmo weerstation geplaatst krijgen in huis, dit weerstation bestaat uit twee kleine modules. Metingen worden zichtbaar gemaakt en zijn makkelijk in te zien via de app en bewoners hebben toegang tot de volgende functies:

  • Een overzicht van de gemeten parameters, zoals de binnentemperatuur, luchtvochtigheid, CO2-concentraties en geluidsvolume. Deze factoren zullen elke 5 minuten worden gemeten.
  • Inzicht in eerdere metingen
  • Toegang tot de Netatmo Weerkaart waarop weerstations zijn weergegeven van over de hele wereld.

 

Achtergrond

De grootste klimaateffecten in Amsterdam zijn de toename in frequentie van hitte, extreme neerslag en droogte. Dit is van grote invloed op de productie en aanbod van stroom. De KNMI’14 klimaatscenario’s (Klein Tan, Beersma et. al. 2014) laten zien dat het aantal warme dagen (Tmax ≥ 25 °C) zal toenemen van een gemiddelde van 25 dagen in het huidige klimaat tot 50 ±15 dagen in 2085 (de Nijs, Bosch et al. 2019). 

Hittegolven zullen toenemen in frequentie en duur en tropische (Tmax > 30 graden) en hete nachten zullen ook vaker voorkomen. Hoe warmer en langer deze warme en vochtige periodes aanhouden, hoe groter de kans is dat dit een negatief effect heeft op het menselijk thermisch comfort. Dit zorgt uiteindelijk voor een negatief effect op de gezondheid en productiviteit van burgers.

Bepaalde groepen, zoals senioren, kinderen en mensen met chronische gezondheidsklachten, zijn meer kwetsbaar voor hitte-gerelateerde klachten en lopen zelf risico op overlijden (Keith and Meerow, 2022). Om die reden zal ons onderzoeksteam zich focussen op stedelijke hitte en zal proberen dit te verklaren. De resultaten kunnen worden gebruikt door stedelijke ontwerpers en planners om gezonde steden te bouwen. Daarnaast geven de metingen de mogelijkheid om advies te geven aan burgers om zichzelf koel te houden.

Wat kunt je verwachten bij deelname?

Wat kunt je verwachten bij deelname?

  • Je krijgt inzicht in live metingen van verschillende factoren via de Netatmo app.
  • Elke paar maanden ontvang je een nieuwsbrief om je up-to-date te houden.
  • Ongeveer twee keer in het jaar zullen er workshops georganiseerd worden.
    We vragen je alleen om eens in de zoveel tijd een enquête in te vullen.

Figuuromschrijving: bovenstaande weerkaart laat niet alle weerstations zijn van Netatmo. Bij gebruik van de kaart en met in- en uitzoomen kunnen andere stations zichtbaar worden gemaakt.

Figuuromschrijving: Meer hittestress door warme nachten in huis. Dit zijn observaties van een huis in Losser.

Interesse om deel te nemen?

Interesse om mee te doen en onderdeel te worden van ons Living Lab?
Neem dan een kijkje naar onze flyer of neem contact met ons op via email

Voor meer informatie, scan de QR-code of klik op de volgende link.

Mocht je interesse hebben om een stakeholder of partner te worden in ons onderzoek, neem dan contact op via email.

Meer informatie

Contact

  • Esther Peerlings, Wageningen University & Research (primary researcher)
  • Gert-Jan Steeneveld, Wageningen University & Research
  • Hans Roeland Poolman, AMS Institute

Email

Amsterdam Living Labs

(English only)

Contact

1 + 10 =

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101037193.